Waarom is er geen vaste prijs voor illustraties?

Blog over tarieven van illustrator

3/10/20242 min lezen

Als illustrator krijg ik vaak de vraag: "Wat zijn je prijzen?" Maar het antwoord is niet altijd zo eenvoudig. Hier zijn een paar redenen waarom het moeilijk is om een vaste prijs te geven:

 • Complexiteit van het Project: Elk project is uniek en heeft zijn eigen complexiteit. Van eenvoudige illustraties tot gedetailleerde ontwerpen, de prijs kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid werk die nodig is.

 • Revisies en Aanpassingen: Sommige klanten willen meerdere revisies en aanpassingen aan hun illustraties, wat extra tijd en moeite kan kosten. Dit kan de uiteindelijke prijs beïnvloeden.

 • Speciale Verzoeken: Soms hebben klanten speciale verzoeken of extra's waarvoor extra kosten in rekening worden gebracht. Dit kan variëren van het toevoegen van complexe details tot het creëren van aangepaste illustraties.

  Maar geen zorgen, hier zijn enkele richtlijnen om je een idee te geven van wat je kunt verwachten:

 • Eenvoudige illustraties kunnen beginnen vanaf €60 exclusief btw, met extra kosten voor revisies/ correctierondes.

 • Gedetailleerde illustraties kunnen variëren van €100 tot €150 exclusief btw, afhankelijk van de complexiteit.

 • Speciale illustraties zoals infographics of mascotte ontwerpen kunnen meer kosten, beginnend bij €120 tot €150 exclusief btw.

 • Overigens is het ook mogelijk een abonnement of strippenkaart af te nemen als je met regelmaat illustraties nodig hebt. (zie het overzicht onderaan de pagina)

 • Op project basis is ook een mogelijkheid. Dit is handig voor bijvoorbeeld een compleet boek, werkboek, werkbladen, kleurplaten, etc.

 • Een GIF (Graphics Interchange Format) bevat meerdere illustraties de uiteindelijke prijs is afhankelijk van hoeveel illustraties je nodig hebt. Neem bijvoorbeeld mijn ontvouwende bloem op de portfolio pagina. Deze bevat 5 illustraties, daarmee kom je op een totaal prijs van 300-, exclusief btw. Een GIF is mogelijk vanaf 3 illustraties 180,- exclusief btw.

 • Revisie kosten variëren van 15,- tot 40,- euro exclusief btw. Dit is afhankelijk hoeveel er aangepast moet worden.

 • Vergeet de licentiekosten niet. Dat is 30% van de maakprijs. Licentiekosten zorgen ervoor dat niemand ervandoor kan gaan met de voor jou op maat gemaakte illustratie! Natuurlijk zit daar nog een verhaal aan vast. Dat is leuk voor een volgende blog.

  Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen richtlijnen zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke eisen van je project. Wil je een offerte op maat of meer informatie? Neem gerust contact met me op, ik help je graag verder!

#Illustraties #Prijzen #Richtlijnen #OpMaatGemaakt #Creativiteit #Klanttevredenheid

Overzicht van mogelijkheden

Liever geen totaalprijs? Natuurlijk is een prijs op aanvraag ook mogelijk.

De kleine lettertjes

*Maximaal 7 of 14 illustraties per project. Een illustratie van een achtergrond is ook een illustratie. Houd hier rekening mee.

**Revisierondes betreffen 1 correctie op 1 illustratie per ronde.

Wil je meer revisierondes dan worden deze apart gefactureerd. De prijs hiervan varieert van 15,- tot 40,- euro per revisie, afhankelijk van de grootte van de aanpassing.

***Vaste prijs licentie kosten per project.

Losse licentie kosten zijn altijd 30% van de maakprijs.

Bij de mini & grand project card komt er 30% van de pakketprijs bij.

Dit wordt op een aparte regel op de factuur vermeld.

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw